lørdag 14. april 2012

Stemorsblomst

14. april 2012, Løvøya
Viola tricolor
Fiolfamilien
10-40 cm
Mai - august

Stemorsblomsten er en nydelig liten blomst. Jeg kjenner den også som Natt og dag som jeg synes passer bra siden fargen går fra lyse dagen nederst til mørk lilla natt øverst.

Kjært barn har mange navn og denne kalles også Skjerblom, maikatt, kjerkefolk, kjerringtenner, sypiker og gammel-kjerringblome.

17. juli 2012, Trollsvann
Navnet stemorsblomst har den på grunn av måten kronbladene står på. De to øverste kronbladene ligger litt oppå hverandre. Disse kan sammenlignes med to stedøtre som bare får ha på seg blått og må sitte i samme stol. De to midterste kronbladene er to ekte døtre som får ha på seg litt finere klær og får sitte i hver sin stol. Nederst er stemoren selv som har en flott, gul kjole på seg.

Stemorsblomsten er ett- til toårig urt. Bladene er elliptiske.

Stemorsblomsten bruker insekter for å spre pollen. Den duftende gule flekken i midten av blomsten, viser insektene hvor de finner nektar. Det er også tegnet striper som viser retningen. Når bier og humler trekker snabelen ut etter å ha forsynt seg med nektar, festes pollen på snabelen og blir med til neste blomst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar