24. juni 2015, Adalstjern |
Soldoggfamilien
5-15 cm
Juli-august
I dag gikk jeg en tur med en hyggelig kollega og han viste meg denne "kjøttetende" planten ute på en myr.
Rundsoldugg er en insektsetende plante som trives på torvmyrer i nesten hele landet. Den vokser gjerne på steder med lite næringsstoffer i jorda fordi den sper på med insekter.
Rundsoldogg har noen glinsende små dråper (kjertelhår) som tiltrekker seg insekter. Når insektene lander, blir de sittende fast i dette slimet og bladene bøyer seg sakte rundt fangsten mens de utskiller en fordøyelsesvæske. På den måten brytes proteinene i insektet ned, og planten henter ut nitrogenet. Når insektet er ferdig brutt ned, ruller bladet seg ut igjen.
Rundsoldugg har noen spinkle, bladløse stengler med små, hvite blomster på helt øvest. Jeg trodde først at de ikke hørte til planten. Den skiller seg fra de andre soldugg-plantene ved at den har runde blad. Det finnes to soldugg-planter til i Norge: Smalsoldugg (lange, smale blader) og Dikesoldogg (litt mer ellipseformede blader).
Soldugg er et veldig gammelt navn som stammer tilbake til middelalderen. Alkymistene var på jakt etter dugget for å lage gull. De trodde soldugg-plantene hadde magiske egenskaper fordi de hadde dugg midt på dagen. Darwin var også opptatt av planten og gjorde masse eksperimenter med den for å vise at den egentlig kunne utvikle seg til å bli et dyr. Eksperimentene kan gjøres i barne- og ungdomsskolen og er beskrevet her. Soldugg har også blit brukt som legemiddel.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar