torsdag 25. juni 2015

Pors

24. juni 2015, Adalstjern
Drosera rotundifolia
Porsfamilien
50-100 cm
April-mai

Nå har jeg smakt på pors. Den lukter krydret. 

Pors er egentlig en lav busk med røde grener og spisse blader. Den trives langs vann og på myrer. Om våren får den fine røde hunnrakler eller gule hannrakler. Frukten er gul og flyter på vann.

Pors ble mye brukt som ølkrydder og for å sette smak til brennevin helt tilbake til bronsealderen. Pors var en viktig handelsvare rundt 1370. Den er også blitt brukt som medisinplante og til å farge stoff. Det var vanlig å legge porskvister i sengehalmen eller blant ulltøy fordi det holdt lus, lopper og møll unna. Noen porslbad på ovnen eller en bukett på utedoen gir godlukt. Henger man opp litt pors i et mørkt rom (f.eks. fjørset), vil det tiltrekke seg insekter og på den måten kunne man legge et klede rundt og kvitte seg med dem. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar