søndag 26. juni 2016

Rød skogsfrue


25. juni 2016, Bjørkedokk
Cephalanthera rubra Marihåndfamilien
20-50 cm
Juni - juli

Rød skogsfrue er sjelden. Hun er sterkt truet og det skal visstnok bare være 30 individer på landsbasis, men hvert individ kan ha flere skudd. Vi så nok minst 14 blomster, men flere stod samlet og tilhører sikkert samme individ.

Uansett, rød skogsfrue er litt majeste
tisk der hun står med sine mørkerøde klokker. Vi var veldig fornøyde da vi fant henne etter å ha gått i flere timer. Det er observert 24 forskjellige orkideer i Nedre Eiker kommune og mange er fine, men akkurat nå liker jeg denne best.


Skogsfruen er en luring. Hun er visstnok avhengig av pollinatorer for å kunne sette frø, men hun kan ikke tilby noe nektar. Bier ser ikke forskjell på klokkeblomstene og skogsfruen. Siden hun vokser før klokkeblomstene og biene tror hun er en klokkeblomst på grunn av formen, oppsøker de henne og tar hånd om pollineringen uten å få noe tilbake.


For at frøene skal få etablere seg, må en bestemt type sopp hjelpe til. Soppen vikler seg inn i røttene og hjelper til med å fange opp mer væske og næringsstoffer enn røttene kunne klart alene. Til gjengjeld får soppen sukker fra planten.


Kilde: http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark158.pdf

1 kommentar: