mandag 18. juni 2012

Skogstorkenebb

7. juni 2012, Nykirke
Geranium sylvaticum
Storkenebbfamilien
40-60 cm
Juni - august

Å finne navnet på en plante på egen hånd uten å ha den fjerneste anelse på forhånd, er en utfordring. Jeg husker at da jeg skulle ta et ferdighetsmerke i speideren om ville blomster, var skogstorkenebb den første jeg klarte selv. Jeg ble litt stolt og faktisk føler jeg fortsatt litt stolthet når jeg møter på storkenebb i skogen.

Skogstorkenebb er svært vanlig og vokser i skogen og veikanter. Det latinske sylvaticum betyr rett og slett noe som tilhører skgen.

Ofte står storkenebbene i store grupper. Bladene er syvdelt og derfor har skogstorkenebben også blitt kalt sjuskjære. Jonsokblom, sankthansblomst, lushatt og blåhatt er andre navn.

7. juni 2012, Nykirke
Skogstorkenebben er tokjønnet. Først er de hannlige og deretter hunnlige. Dermed unngås selvpollinering.

Blomstene er vanligvis lilla, men kan være nesten hvite. Det er kanskje litt merkelig, men skogstorkenebb har blitt brukt til å farge garn. Da gir den faktisk en gul farge.


2 kommentarer:

  1. Det er en fornøyelse å bla seg gjennom siden din. Jeg har bestemt meg for å lære navnene på de blomstene som jeg ser. Jeg starter fullstendig blank. Og endelig fant jeg denne siden din. Veldig oversiktlig, og hyggelig å lese beskrivelsene dine av plantene.

    Skogstorkenebb lærte jeg forleden dag. Og jeg prøver å tenke meg til hva navnene på blomsten betyr. Jeg tenker meg at storken passer nebbet sitt, og at den er bildet når engelskmennene sier "watch your mouth". Storken er så bevisst avkom at den flyr rundt med nyfødte barn under nebbet i henhold til folketroen. Og jeg tenker at blomsten gir avkom ved frøbelgen. Enten er det bare formen på frøbelgen som har gitt den navnet, eller så er blomsten på en eller annen måte oppmerksom når den skiller seg med frøene. Tenker jeg.

    SvarSlett
  2. Så koselig kommentar. Jeg synes det er veldig artig å vite litt om hva jeg tråkker i. Da setter jeg mer pris på det. :-)

    Jeg må innrømme at det ikke er så lenge siden jeg så frøene til storkenebbene. Da skjønte jeg mer av navnet. Jeg liker teorien din om hvor navnet kommer fra. Uansett om den stemmer eller ikke så synes jeg det er litt gøy med slike teorier. Før var folk tidligere mye flinkere til å finne på historier knyttet til blomster, stjerner og andre ting vi ser i naturen, enn vi er i dag. Litt synd, egentlig.

    Lykke til med en spennende blomsterreise!

    SvarSlett