søndag 25. mars 2012

Blåveis

23. mars 2012, Frebergkastet
Hepatica nobilis
Soleiefamilien
5-15 cm
Mars-april

Jeg har likt blåveisen så lenge jeg kan huske og finner mine egne blåveisseteder. Disse bildene er tatt på Frebergkastet der det vokser mye blåveis.

Fargenyansene fascinerer meg. Fargen varierer fra nesten hvit til forskjellige blå og rosa farger. Årsaken er delvis genetisk og delvis jordens surhet.

Støvbærerne er hvite. Hvitveisen har gule støvbærere og dermed kan de lett skilles selv når blåveisen er hvit og vokser mellom hvitveis.
23. mars 2012, Frebergkastet

Bladene er grønne på oversiden og rødlige på undersiden. De overvintrer og kan derfor ofte sees om høsten. Siden de har leverform ble de brukt mot leversykdommer før i tiden, men Blåveis er giftig.

Etter blomstringen henger blomsten med hodet og smånøttene spres av maur nær moderplanten.

Mange tror at blåveisen er fredet. Det har den aldri vært. Den er kun fredet dersom den vokser i et fredet område. Alle andre steder kan man plukke den. Man kan også grave den opp og plante den i egen hage, men det fungerer sjelden og gjør bestanden mer sårbar.

For en til to generajsonen siden var det vanlig at barna lagde "Maurveis" ved å legge blåveis på en maurtue. Blomsten blir da blekrosa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar