mandag 17. august 2015

Krattmjølke

17. august 2015, Nykirke
Epilobium montanum
Mjølkefamilien
10-70 cm
Juli-august


Krattmjølke er en yndig liten plante. Jeg oppdaget den kun fordi jeg satt og tok bilde av en annen plante.

Stilkene er ugrenete. Det er fire lyserosa kronblad som alle har et lite kutt i seg. Bladene er sagtannet og vanligvis motsatte.

Å skille de små mjølkene fra hverandre er vanskelig. Krattmjølke og bergmjølke ligner veldig på hverandre. Egentlig må man ha et forstørrelsesglass. Krattmjølken har små kjertelhår på fruktkurven og korte, krusete hår på frukten. Det har ikke Bergmjølke.

Krattmjølke og bergmjølke har firkantet arr, mens myrmjølke, dvergmjølke og de andre små mjølkene har kuleformet arr.

Siden krattmjølke er den vanligste mjølken i lavlandet, antar jeg at det er krattmjølke jeg har tak i.

Kvassdå

17. august 2015, Nykirke
Galeopsis tetrahit
Leppeblomstfamilien
20-50 cm
Juli-august

Stengelen er stikkete og grenete. Bladene er motsatte, taggete og hårete. Blomstene har en hjelmformet overleppe og en bred, trefliket underleppe. Blomstene står kranser rett over bladfestene. Jeg synes beskrivelsen passer til kvassdå.

Kvassdå er en veldig vanlig ugressplante. Den stortrives på hogstflater, men også på havstrand. Det er mye nektar i blomstene.

Bringebær

17. august 2015, Nykirke
Rubus idaeus
Rosefamilien
50-150 cm
Juni-august

Det hender at jeg tar en runde i skogen for å trene litt. Men denne planten ødelegger og lager pauser i treningen min.

Jeg liker bringebær. De smaker godt og er fulle av vitaminer og mineraler. Bringebær er sommer.

Bringebær er en toårig. Det første året kommer det lange rotskudd. Det neste året kommer bærene. Det tredje året visner hele skuddet. Jeg må innrømme at jeg i begynnelsen av min hagekarriere hadde lyst til å kutte ned noen tornete skudd. De bar jo ikke bær, men heldigvis fortalte min far meg at jeg måtte la dem stå. Det var disse som skulle gi bær året etter.

Gullris

17. august 2015, Nykirke
Solidago virgaurea
Kurvblomstfamilien
20-70 cm
Juli-september

Gullris er et morsomt navn. Jeg er litt usikker på om ris er maten eller redskapet.

Uasnett, gullris har mørke, avlange blader. Blomstene er gule kurver med litt mørkere oransje i midten.

Planten er egentlig vanlig, men jeg har bare ikke lagt merke til den slik at jeg fikk lagt den inn her tidligere.

Skogsvinerot

17. august 2015, Nykirke
Stachys sylvatica
Leppeblomstfamilien
30-120 cm
Juli-august

Dagen etter at jeg la inn spørsmål om åkersvinerot på "Spør en biolog" og spurt hvordan man skiller mellom svinerøttene, snublet jeg over denne. Dette er en skogsvinerot.

17. august 2015, Nykirke
Skogsvinerot har hjerteformede blader og mørkere blomster. Stilken stikker. Blomsten er veldig smal med en overleppe som tak og en stor underleppe. Også denne skal lukte vondt. Jeg syntes egentlig ikke det. Så jeg gjorde en test. Jeg spurte hele familien og stakk blomsten opp i nesa på hver av dem. Det er tydelig at de syntes den lukter vondt.




Åkersvinerot

15. august 2015, Natholmen
Stachys palustris
Leppeblomstfamilien
20-100 cm
Juni-august

Jeg fikk øye på denne blomsten på avstand og trodde først det var en kattehale. Rødlige blomster inntil stilken. Men da jeg kom nærmere, innså jeg at jeg tok feil. Helt feil.

Da jeg kom hjem lette jeg i bøkene mine, men slet. Jeg syntes liksom ingen passet. Sannsynligvis var det en svinerot, trodde jeg. Til sist la jeg inn et spørsmål på "Spør en biolog". De folkene på forumet, imponerer meg stort. Det er ikke måte på hvilken kunnskap de sitter på og de svarer vanvittig raskt og konsist. Virkelig imponerende.


15. august 2015, Natholmen
Jeg fikk raskt fastslått at det var en åkersvinerot. Visstnok en ganske vanlig blomst. Hver vår pleier jeg å starte på ny med å lære meg blomster. Dermed har jeg fått de fleste vårblomstene på plass etter hvert. Nå er vi i august og da er det flere blomster jeg ikke har lært. Blant annet disse. Så det har jeg gjort noe med.

Åkersvinerot har avlange, motsatte blad. Kronen er rosa og har en lang underleppe og en mindre overleppe som liksom danner et lite tak. I bøkene står det at den lukter vondt, men jeg synes nesten den lukter litt godt. Men bare nesten.

søndag 16. august 2015

Strandstjerne

15. august 2015, Natholmen
Aster tripolium
Kurvblomstfamilien
15-60 cm høy
Juli-september

Natholmen er en øy som ligger i Oslofjorden mellom Sandefjord og Tønsberg. Vi gikk oss en liten tur på svabergene langs stranda. Plutselig fikk jeg øye på en nydelig plante. Jeg trodde kanskje det var en forvillet hageplante, men hjemme fant jeg den i blomsterbøkene.

Strandstjerne er en av våre vakreste strandplanter. Den tåler til og med å stå i vann når det er høyvann.

Blomsten er blåfiolette kurver med gult i midten. Bladene er smale og lange.

mandag 3. august 2015

Harekløver

3. august 2015, Frebergsvik
Trifolium arvense
Erteblomstfamilien
10-40cm
Juni-august

For noen dager siden så jeg en merkelig plante i Frebergsvik. Den lignet gåseunger på stilk. Jeg tenkte at det kanskje var en slags hageplante siden jeg ikke har lagt merke til den planten før.

Et par dager senere bladde jeg i en blomsterbok. Jeg undersøkte hvor mange av kløver-blomstene jeg mangler å ta bilde av. Der dukket harekløver opp. Den lignet gåseunger på stilk. Plutselig slo det meg at det må ha vært den jeg så i Frebergsvik.

Harekløver vokser på litt tørre steder og er vanlig langs kysten rundt Oslofjorden til Lindesnes. Bladene til harekløver står tre og tre samlet. De er lansettformet og veldig smale.